Podpoušťka

15.11.2012 11:17

 

Suroviny:

3 lžíce sádla (nejlépe husího)

4 lžíce hladké mouky

1 lžička sušeného tymiánu

10 zrnek celého pepře

1 - 2 bobkové listy

1 bujónová kostka

1 cibule

150 ml červeného vína

300 ml vody

citrónová kůra i šťáva

sůl

 

zbytky pečené husy, kachny, či hovězího masa, event. vařené drůbky

 

Postup:

V rendlíku rozpálíme husí sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. K cibulce přidáme najemno nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, tymián, celý pepř, bobkový list a všechno koření necháme na tuku pěkně rozvonět. Po chvíli přidáme mouku a za stálého míchání ji nechání zrůžovět. Pilně míchání stále a postupně přiléváme vodu. Do vzniklého bešamelu přidáme bujónovou kostku a pomalu vaříme asi 10 minut. Provařenou omáčku ochutíme citrónovou šťávou a pomalu ji naředíme vínem. Za stálého míchání ji přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Je-li potřeba, podle chuti dosolíme. Podpoušťka má mít mírně nakyslou chuť. Přeceděnou podáváme k pečené drůbeži, zejména k huse, kachně, vařeným drůbkům, ale také k pečenému hovězímu masu.

U tohoto receptu lze vhodně využít zbytky pečených mas.

Doporučená příloha: špenátová bramborová roláda, máslové noky či kynutý knedlík.   

Celková doba přípravy: cca 30 minut

4 porce