Podpoušťka
Suroviny:
3 lžíce sádla (nejlépe husího)
4 lžíce hladké mouky
1 lžička sušeného tymiánu
10 zrnek celého pepře
1 - 2 bobkové listy
1 bujónová kostka
1 cibule
150 ml červeného vína
300 ml vody
citrónová kůra i šťáva
sůl
zbytky pečené husy, kachny, či hovězího masa, event. vařené drůbky
Postup:
V rendlíku rozpálíme husí sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. K cibulce přidáme najemno nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, tymián, celý pepř, bobkový list a všechno koření necháme na tuku pěkně rozvonět. Po chvíli přidáme mouku a za stálého míchání ji nechání zrůžovět. Pilně míchání stále a postupně přiléváme vodu. Do vzniklého bešamelu přidáme bujónovou kostku a pomalu vaříme asi 10 minut. Provařenou omáčku ochutíme citrónovou šťávou a pomalu ji naředíme vínem. Za stálého míchání ji přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Je-li potřeba, podle chuti dosolíme. Podpoušťka má mít mírně nakyslou chuť. Přeceděnou podáváme k pečené drůbeži, zejména k huse, kachně, vařeným drůbkům, ale také k pečenému hovězímu masu.
U tohoto receptu lze vhodně využít zbytky pečených mas.
Doporučená příloha: špenátová bramborová roláda, máslové noky či kynutý knedlík.
Celková doba přípravy: cca 30 minut
4 porce