Poctivá domácí hovězí polévka

15.10.2015 23:56

Suroviny:

1 kg předního hovězího masa s kostí (oháňka, hrudí, žebro)

4 malé mrkve

1 kořen petržele

2 cherry rajčata

1 menší cibule

¼ středně velkého celeru

2 – 3 stroužky neoloupaného česneku

10 zrn černého pepře

petrželka

sůl

Postup:

Maso omyjeme pod tekoucí vodou, vložíme do většího hrnce a zalijeme cca 2 litry vody. Když voda začne vařit, vytváří se na povrchu pěna, kterou sbíráme, aby byla polévka čirá. Když se pěna přestane tvořit, přidáme celý pepř, oloupanou a očištěnou zeleninu vcelku (celer, mrkev, petržel). Cibuli a česnek neloupeme, jen omyjeme. Polévku zatím nesolíme, tím docílíme toho, že bude silná, maso i zelenina jí dají pravou chuť, nezkreslenou solí. Solíme až na konci vaření. Když je maso měkké a odpadá od kosti, polévku přecedíme. Maso obereme a nakrájené ho můžeme vložit do polévky nebo ho použijeme k jinému zpracování (gulášová polévka, hašé, …). Totéž učiníme i se zeleninou, V případě, že ji nezkonzumujeme v polévce, můžeme ji použít např. do francouzského salátu apod. Polévku můžeme zavařit např. vlasovými nudlemi, knedlíčky z jater či máslovými nebo morkovými, rýží, krupkami, kapáním a podobně. Před podáváním polévku posypeme jemně nakrájenou petrželkou. 

 

Celková doba přípravy: přimlouvám se za to, aby byla alespoň 2 ½ hodiny

8 porcí

 

Známé rčení, že polévka je grunt, v případě této polévky platí na 100%. K chuti přijde zejména v následujících zimních měsících.

Tím, že se v polévce vaří neoloupaná cibule, dává jí nejen výbornou chuť, ale i zlatavou barvu. Neoloupaný česnek docílí toho, že podtrhne masovou chuť polévky, ale na druhé straně polévka není česnekem příliš cítit. Rajčata rozšíří chuťovou paletu a též vylepší barvu.