Plněné žampióny se smetanovým přelivem

17.02.2017 20:21

Suroviny:

 

12 středně velkých čerstvých žampiónů

½ l masového vývaru (možno připravit z kostky)

100 g šunky (libové vařené uzené maso)

1 jarní cibulka

1 vejce

1 lžíce másla

petrželka

mletý pepř

sůl

300 ml kysané smetany

150 g tvrdého sýra

1stroužek česneku

 

Postup:

 

Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.

Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a

5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájenou petrželku a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů. Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem a utřeným česnekem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.

 

Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina

 

Celková doba přípravy 50 minut

3 – 4 porce

 

 

Tento pokrm je vhodný i pro kuchaře začátečníky a pro ty, kteří nejsou stavěni na tvrdou klasiku, rádi vymýšlí nějaké novinky a experimentují. Náplň se může libovolně obměňovat, záleží na tom, co nám chutná a jaké ingredience máme k dispozici. Je změnou v zaběhnutém jídelníčku a příprava i samotné vaření nedají moc práce. Co byste řekli Rulandskému bílému na závěr?