Plněné kotletky
Suroviny:
4 vyšší kotlety bez kosti o hmotnosti cca 150 g
70 g plísňového sýru typu niva
50 g šunkového salámu
30 g hrubě nasekaných jader vlašských ořechů
1 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička másla
1 lžička polohrubé mouky
sůl
kompotované ovoce
Postup:
Do mírně naklepaných kotlet uděláme ostrým špičatým nožem kapsu, nejlépe v místě, kde byla kost. Nastrouhaný sýr smícháme se salámem, nakrájeným na jemné nudličky a nahrubo nasekanými ořechy. Směsí naplníme kapsy v kotletách, otvory spíchneme párátky a do červena pomalu opékáme v rozpáleném tuku. Opečené kotlety vyjmeme, tuk po opékání zaprášíme moukou, podlijeme malým množstvím vody, osolíme a krátce povaříme. Nakonec šťávu zjemníme máslem. Na talíři kotletky ozdobíme okapaným kompotovaným ovocem (mandarinky, meruňky, broskve,..), podlijeme šťávou a podáváme.
Příloha: brambory v různých úpravách včetně bramborové kaše
Celková doba přípravy 40 minut
4 porce
Klasická příprava přírodních kotlet je v tomto případě vylepšena výbornou náplní. Možná někoho napadne, že jsem zapomněla v postupu uvést, že kotlety osolíme. Záměrně maso s touto náplní nesolím, protože sýr je dost slaný. Maso by mohlo být přesolené a už by nám kotletky chutnaly jen slaně a nevynikla by chuťově úžasná kombinace jemného masa, pikantní náplně a sladkokyselé chuti kompotovaného ovoce.