Plněné kotletky

03.03.2016 23:06

Suroviny:

4 vyšší kotlety bez kosti o hmotnosti cca 150 g

70 g plísňového sýru typu niva

50 g šunkového salámu

30 g hrubě nasekaných jader vlašských ořechů

1 lžíce sádla nebo oleje

1 lžička másla

1 lžička polohrubé mouky

sůl

kompotované ovoce 

 

Postup:

Do mírně naklepaných kotlet uděláme ostrým špičatým nožem kapsu, nejlépe v místě, kde byla kost. Nastrouhaný sýr smícháme se salámem, nakrájeným na jemné nudličky a nahrubo nasekanými ořechy. Směsí naplníme kapsy v kotletách, otvory spíchneme párátky a do červena pomalu opékáme v rozpáleném tuku. Opečené kotlety vyjmeme, tuk po opékání zaprášíme moukou, podlijeme malým množstvím vody, osolíme a krátce povaříme. Nakonec šťávu zjemníme máslem.  Na talíři kotletky ozdobíme okapaným kompotovaným ovocem (mandarinky, meruňky, broskve,..), podlijeme šťávou a podáváme.

 

Příloha: brambory v různých úpravách včetně bramborové kaše

 

Celková doba přípravy 40 minut

4 porce

 

Klasická příprava přírodních kotlet je v tomto případě vylepšena výbornou náplní. Možná někoho napadne, že jsem zapomněla v postupu uvést, že kotlety osolíme. Záměrně maso s touto náplní nesolím, protože sýr je dost slaný. Maso by mohlo být přesolené a už by nám kotletky chutnaly jen slaně a nevynikla by chuťově úžasná kombinace jemného masa, pikantní náplně a sladkokyselé chuti kompotovaného ovoce.