Piškotové řezy s jahodami

25.06.2015 10:16

Suroviny:

6 vajec

180 jemného moučkového cukru

240 g polohrubé mouky

2 lžíce rumu

Na krém:

3 – 4 kelímky zakysané smetany

150 g hořké čokolády

 

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání

250 g jahodové marmelády

500 g čerstvých jahod

čokoládové hoblinky

 

Postup:

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Aby žloutky nezaschly, pokapeme je rumem. Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Do dobře vyšlehaného zlehka vmícháme žloutky i s rumem. Pak do této hmoty opatrně po částech vmícháme mouku. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 45 minut.

Jahodovou marmeládu rozehřejeme a ještě horkou potřeme celý povrch upečeného, ale již vychladlého korpusu. Marmeláda téměř okamžitě ztuhne. Když je vše důkladně vychladlé, potřeme povrch celého moučníku smetanovým krémem. Jakmile dostatečně ztuhne, nakrájíme moučník na řezy, podle své fantazie ozdobíme jahodami a posypeme čokoládovými hoblinkami. Před podáváním necháme vychladit.

 

Příprava krému:

Do smetany vešleháme ve vodní lázni rozehřátou čokoládu. Čokoláda by měla mít pokojovou teplotu.

 

Celková doba přípravy 2 hodiny

Lze použít i jiné ovoce než jahody, ale právě jejich kombinace se smetanovým krémem a čokoládou je naprosto dokonalá.