Piškotová bublanina
Suroviny:
6 vajec
12 lžic moučkového cukru
6 lžic vlažné vody
12 lžic polohrubé mouky
1 kg třešní
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Žloutky, cukr a vodu šleháme do husté pěny. Pak přidáme prosetou mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypanému plechu s vyšším okrajem a celý povrch poklademe omytými, osušenými třešněmi, které jsme předem obalili v mouce, aby nepadaly ke dnu. V mírně vyhřáté troubě pečeme při 170°C do růžova.
Prochladlou bublaninu nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
Jsou snad stovky receptur na zaručeně tu nejlepší bublaninu. Vyzkoušela jsem jich hodně. Ráda se však vracím ke klasické piškotové. Mám ji spojenou s „křapkami“, mírně nakřápnutými vejci, které se bývaly mnohem levnější, než vejce prvotřídní. Mohlo se s nimi tím pádem trochu hazardovat. Piškot býval často.