Piškotová bublanina

29.06.2018 23:06

Suroviny:

6 vajec

12 lžic moučkového cukru

6 lžic vlažné vody

12 lžic polohrubé mouky

1 kg třešní

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče

 

Postup:

Žloutky, cukr a vodu šleháme do husté pěny. Pak přidáme prosetou mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypanému plechu s vyšším okrajem a celý povrch poklademe omytými, osušenými třešněmi, které jsme předem obalili v mouce, aby nepadaly ke dnu. V mírně vyhřáté troubě pečeme při 170°C do růžova.

Prochladlou bublaninu nakrájíme na porce a pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

 

Jsou snad stovky receptur na zaručeně tu nejlepší bublaninu. Vyzkoušela jsem jich hodně. Ráda se však vracím ke klasické piškotové. Mám ji spojenou s „křapkami“, mírně nakřápnutými vejci, které se bývaly mnohem levnější, než vejce prvotřídní. Mohlo se s nimi tím pádem trochu hazardovat. Piškot býval často.