Pestrý talíř - vařený květák s osmaženou strouhankou

28.06.2024 09:22

Suroviny:

1 větší květák

100 g másla

120 g strouhanky

600 g na másle podušené zeleniny

čerstvá zelenina (rajčata, papriky, salátová okurka, polníček,...)

2 vejce uvařená natvrdo

4 plátky šunky

10 nových brambor

petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené bylinky

sůl

 

Postup:

Květák zbavíme velkých a poškozených listů, menší a neporušenémůžeme zachovat. Poté květák očistíme, omyjeme a ve slané vodě nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu. Posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou a obložíme podušenou zeleninou, půlkami vařených vajec, kornoutky ze šunky a ve slupce vařenými bramborami. Ty podélně rozkrojíme a posypeme najemno nakrájenými zvolenými bylinkami. Vhodně doplníme čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty. Podáváme jako lehký samostatný pokrm.

 

Celková doba přípravy cca 25 minut

4 porce

 

Vařený květák s osmaženou strouhankou se podával téměř v celém Rakousko – Uhersku. Někdy jako příloha, jindy jako samostatný pokrm. Podle mého je vařený květák, zejména vařený v páře, velkou delikatesou. Já osobně mám tuto úpravu nejraději. Když k němu přidáme všechny ingredience, které v dnešním receptu doporučím, tak máme opravdu pestrý talíř. Pestrý nejenom co se týká barev, ale také pestrý na vitaminy, bílkoviny, minerální látky a také na vlákninu. Navíc nám tento recept nedá moc práce, což oceníme zejména o prázdninách a dovolených.

Servírovat můžeme každému zvlášť na talíř anebo v míse , kdy si každý odebere svoji porci. Záleží na zvyklostech a okolnosech.