Péřové koláčky

21.04.2023 08:58

Suroviny:

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

1 hrst hladké mouky

100 g moučkového cukru

60 g droždí

250 ml mléka

3 žloutky

200 ml oleje

½ lžičky soli

tvarohová náplň

1 vejce na potření

Na drobenku:

100 g hladké mouky

50 g másla

3 lžíce cukru

Na polití:

rozpuštěné (přepuštěné) máslo

 

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, ve které uděláme uprostřed důlek. Do něj dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí vlažného mléka. Když droždí vykyne, přidáme zbylé mléko, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a olej. Zaděláme měkké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 45 – 50 stejných kousků. Naplníme je tvarohovou náplní, zabalíme do tvaru bochánku a přendáme je na plech, vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě chvilku vykynout. Potom každý bochánek uprostřed promáčkneme, aby vznikl důlek. Kromě prohlubně pomažeme celý povrch rozšlehaným vejcem a propícháme na několika místech jehlou nebo párátkem. Do důlku nasypeme drobenku, připravenou promícháním uvedených surovin. Pečeme do zlatova v rozpálené troubě. Ihned po upečení pokapeme drobenku rozpáleným máslem. Po vychladnutí koláčky pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy 3 hodiny

45 – 50 ks

 

Svátek sv. Jiří klepe na dveře, leckde se podle tradic na tento svátek drží poutě. Tak jako například v kostele Sv.Jiří v Plzni Doubravce. V tento čas se okolí poutního místa rozezvučí směsicí reprodukovné hudby, řevem, smíchem, vyvoláváním růných atrakcí a jmény ztracených dětí, vůní opékaných klobás, cukrové vaty a jiných pamlsků. Velkou tradicí v mistech poutí je pečení koláčů a jiných dobrot. Recepty na „vykládné koláče“, jak se jejich zdobení z tvarohu, povidel a máku říká, jsme si v naší relaci už mnohokrát prezentovali. Dnes si připravíme trochu jiné koláčky, ale vynikající, nadýchané, lehké jako peříčko. Proto jsem je nazvala péřové koláčky.