Péřové koláčky
Suroviny:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
1 hrst hladké mouky
100 g moučkového cukru
60 g droždí
250 ml mléka
3 žloutky
200 ml oleje
½ lžičky soli
tvarohová náplň
1 vejce na potření
Na drobenku:
100 g hladké mouky
50 g másla
3 lžíce cukru
Na polití:
rozpuštěné (přepuštěné) máslo
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, ve které uděláme uprostřed důlek. Do něj dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí vlažného mléka. Když droždí vykyne, přidáme zbylé mléko, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a olej. Zaděláme měkké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 45 – 50 stejných kousků. Naplníme je tvarohovou náplní, zabalíme do tvaru bochánku a přendáme je na plech, vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě chvilku vykynout. Potom každý bochánek uprostřed promáčkneme, aby vznikl důlek. Kromě prohlubně pomažeme celý povrch rozšlehaným vejcem a propícháme na několika místech jehlou nebo párátkem. Do důlku nasypeme drobenku, připravenou promícháním uvedených surovin. Pečeme do zlatova v rozpálené troubě. Ihned po upečení pokapeme drobenku rozpáleným máslem. Po vychladnutí koláčky pocukrujeme.
Celková doba přípravy 3 hodiny
45 – 50 ks
Svátek sv. Jiří klepe na dveře, leckde se podle tradic na tento svátek drží poutě. Tak jako například v kostele Sv.Jiří v Plzni Doubravce. V tento čas se okolí poutního místa rozezvučí směsicí reprodukovné hudby, řevem, smíchem, vyvoláváním růných atrakcí a jmény ztracených dětí, vůní opékaných klobás, cukrové vaty a jiných pamlsků. Velkou tradicí v mistech poutí je pečení koláčů a jiných dobrot. Recepty na „vykládné koláče“, jak se jejich zdobení z tvarohu, povidel a máku říká, jsme si v naší relaci už mnohokrát prezentovali. Dnes si připravíme trochu jiné koláčky, ale vynikající, nadýchané, lehké jako peříčko. Proto jsem je nazvala péřové koláčky.