Pečoky
Suroviny:
1 kg brambor stejné velkosti
70 g slaniny
1 lžíce sádla
Postup:
Brambory oloupeme, nové ponecháme ve slupce. Podélně je rozkrojíme a uprostřed každé půlky bramboru vyřízneme drážku, do které položíme malý špalíček slaniny. Brambory naskládáme do sádlem vymaštěného pekáče. Nesolíme, protože slanina obsahuje dostatečné množství soli. Pečeme ve vyhřáté troubě do měkka. Pečoky podáváme jako samostatný pokrm, nejlépe s kyškou nebo kyselým mlékem.
Celková doba přípravy: 45 minut
4 porce
Když jsem získala tento recept, mimochodem, pochází z Frýdku Místku a jeho okolí, byla jsem velice skeptická. Nedovedla jsem si představit mastné brambory s kyselým mlékem…. Ale je to vážně vynikající kombinace, která neublíží. Víte, jak to myslím. Někdo si pečoky vylepšuje tím, že k nim přidává ještě jiné ingredience. Podle mého názoru však úplně postačí připravit si je takto prostě a jednoduše.