Pečivo z lincového těsta

08.12.2023 08:42

Suroviny:

400 g hladké mouky

200 g cukru

120 g másla

2 vejce

citrónová kůra

Na krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g strouhané čokolády

2 lžíce rumu

 

čokoládová poleva

 

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme oblíbené tvary, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Po vychladnutí vždy dva stejné slepíme krémem. Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou. Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.

Příprava krému: Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.

 

Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů

 

Recept na toto lincové pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922.

Jde vlastně o linecké těsto, ale pod názvem lincové je ve starých recepturách uvedeno. Z toho názvu na mne dýchá trochu nostalgie, na vás také?