Pečivo z lincového těsta
Suroviny:
400 g hladké mouky
200 g cukru
120 g másla
2 vejce
citrónová kůra
Na krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g strouhané čokolády
2 lžíce rumu
čokoládová poleva
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme oblíbené tvary, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Po vychladnutí vždy dva stejné slepíme krémem. Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou. Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.
Příprava krému: Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.
Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů
Recept na toto lincové pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922.
Jde vlastně o linecké těsto, ale pod názvem lincové je ve starých recepturách uvedeno. Z toho názvu na mne dýchá trochu nostalgie, na vás také?