Pečený losos na černém lůžku
Suroviny:
2 ks čerstvých filetů mořského lososa po cca 150 g
1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
mletý bílý pepř
citrónová šťáva
snítka rozmarýnu
sůl
olej na pečení
200 ml černé čočky
1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
1 středně velká mrkev
2 PL jemně nakrájeného pórku
sůl
Postup:
Omyté a osušené porce lososa osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou. Na takto připravené porce ryby položíme snítku rozmarýnu a v chladu necháme cca 1 hodinu odležet. Mezi tím připravíme čočku, kterou několikrát propereme a zalijeme dostatečným množstvím vody, cca 1 cm nad povrch čočky. Přidáme všechno koření kromě soli a uvaříme do měkka. To trvá cca 25 minut. Z uvařené čočky odstraníme koření, osolíme ji a vmícháme nastrouhanou syrovou mrkev a na jemné plátky nakrájený pórek a řádně promícháme. Takto připravenou čočku vkusně naservírujeme na talíř.
V pánvi rozpálíme olej a připravené odleželé plátky lososa opečeme z každé strany
5-7 minut. Opečené ryby dáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk a pak je hned položíme na „lůžko“ z černé čočky. Na horkou opečenou rybu dáme pro dobrou chuť malý kousek másla. Podáváme s opečenými bramborami, čerstvou zeleninoua podle chuti můžeme zvolit ještě nějakou vhodnou omáčku, například, holandskou, rybízovou nebo divoké brusinky.
Celková doba ca 30 minut ( bez doby potřebné k odležení)
2 porce
Dnes si připravíme rybu, konkrétně lososa. Aby vynikla jeho jemná chuť, nebudeme ostatní přílohy příliš kořenit, spíš jen abychom tam koření jen „tušili“ a nepřehlušili chuť lososa. Kombinace černé čočky a této ryby je dokonalá, navíc je to recept rychlý a dá se říct, že sváteční. Poslední dobou zjišťuji, co všechno se z černé čočky dá připravit, jak a s čím ji kombinovat a stává se ze mne její fanoušek. Je stará známá pravda, že jíme i očima a tahle barevná kombinace – černá s růžovou- je krásná a na talíři svádí k ochutnání. Tak ať nám chutná nejen tenhle pokrm, ale celý život.