Pečené plněné papriky
Suroviny:
6 čerstvých paprik
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce sádla
Na náplň:
500 g mletého masa (1/2 hovězí, ½ vepřové)
100 g vařené rýže nebo pohanky
1 vejce
špetka cukru
mletý pepř
sůl
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
petrželka
Postup:
Vydlabané, omyté a osušené papriky naplníme masovou směsí, připravenou důkladným promícháním mletého masa, vařené rýže nebo pohanky, vejce, pepře, cukru a soli. V kastrole rozpálíme tuk a zpěníme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky, mírně podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Potom nádobu s paprikami vložíme do středně vyhřáté trouby a bez pokličky zapékáme asi 20 minut. Před dokončením posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Upečené papriky zdobíme petrželkou.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, chléb, saláty z čerstvé zeleniny
Celková doba přípravy 1 hodina
6 porcí
Oblíbený pokrm převážně v letních měsících, kdy je dostatek paprik, které jsou velkým přínosem pro naše zdraví, především pro velký obsah vitaminu C.
Nejvíce je ho však v paprikách syrových.
Tímto pokrmem si však vhodně zpestříme jídelníček.