Pečené plněné papriky

18.06.2015 10:12

Suroviny:

6 čerstvých paprik

1 cibule

2 lžíce sádla nebo oleje

1 středně velká cibule

1 polévková lžíce sádla

Na náplň:

500 g mletého masa (1/2 hovězí, ½ vepřové)

100 g vařené rýže nebo pohanky

1 vejce

špetka cukru

mletý pepř

sůl

 

100 g nastrouhaného tvrdého sýra

petrželka

 

 

Postup:

Vydlabané, omyté a osušené papriky naplníme masovou směsí, připravenou důkladným promícháním mletého masa, vařené rýže nebo pohanky, vejce, pepře, cukru a soli. V kastrole rozpálíme tuk a zpěníme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky, mírně podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Potom nádobu s paprikami vložíme do středně vyhřáté trouby a bez pokličky zapékáme asi 20 minut. Před dokončením posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Upečené papriky zdobíme petrželkou.

 

Příloha: vařené nebo pečené brambory, chléb, saláty z čerstvé zeleniny

 

Celková doba přípravy 1 hodina

6 porcí

 

Oblíbený pokrm převážně v letních měsících, kdy je dostatek paprik, které jsou velkým přínosem pro naše zdraví, především pro velký obsah vitaminu C.

Nejvíce je ho však v paprikách syrových. 

Tímto pokrmem si však vhodně zpestříme jídelníček.