Pečená husa s jablky

10.11.2023 09:40

 

Suroviny:

1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg

4–6 jablek

trochu cukru

kmín

mléko na potření

sůl

 

Postup:

Vykuchanou a dobře očištěnou husu zevnitř i zvenku osolíme a necháme ji několik hodin v chladu odležet. Poté ji otřeme vlhkým hadříkem, kterým setřeme přebytečnou sůl. Takto připravenou husu potřeme studeným mlékem, okmínujeme a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Je-li husa tučnější, kůži propícháme, aby sádlo mohlo vytékat. Husu podle potřeby obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Když je téměř měkká, podlijeme ji malým množstvím vody a kolem ní naskládáme oloupaná, jádřinců zbavená jablka, která jsme posypali malým množstvím cukru. Jsou-li jablka větší, můžeme je překroji na čtvrtka nebo osminky. Takto připravenou husu dopečeme. Během dopékání jablka nasáknou výpekem a krásně zkaramelizují. Podáváme s jablkovým kompotem.

 

Celková doba přípravy cca 4 hodiny

6–8 porcí

 

Poznámka:

Aby byla husa dobře propečená, šťavnatá a měkká, platí jedno staré pravidlo. Kolik kg husa váží, tolik hodin se peče.

 

Proč zrovna dneska připravujeme husu? To je jednoduché. Zítra je svátek sv. Martina a bez husy by to nebyl ten pravý svátek. Proč se na tento den připravuje právě husa? Legendy jsou dvě. V první se praví, že při bohoslužbě husy tolik kejhaly, že za to kadý rok pykají a jsou pochutkou tohoto dne. Druhá legenda říká, že se sv. Martin skrýval v husím chlívku než byl zvolen biskupem. Kejhající husy ho prozradily a tak byl prozrazen a biskupem byl zvolen.

Ať tak nebo tak, obě legendy jsou krásné. Vyberte si tu, která se vám víc líbí a pusťme se tedy do přípravy vynikajícího svátečního pokrmu.