Paví oka

08.03.2019 18:49

Suroviny:

500 g hrubé nebo polohrubé mouky

20 g droždí

2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje

3 lžíce moučkového cukru

250 ml mléka

2 vejce

sůl

Na náplň:

150 g mletého máku

2–3 lžíce cukru

cca 200 ml mléka

špetka mleté skořice

1–2 mleté hřebíčky

1 lžička másla

Na posypání a polití:

moučkový cukr

rozpuštěné máslo

 

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo nebo olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na cca 4 díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále obdélníkové placky cca 20 x 30 cm a silné ½ cm. Pomažeme je makovou nádivkou, stočíme jako rolády a konce stiskneme. Necháme je ještě 10 minut kynout. Pak je vaříme v mírně osolené vodě cca 6 minut. Po uplynutí této doby je obrátíme a vaříme dalších 6 minut. Vařené rolády vyndáme na prkénko, propícháme je špejlí a poté nakrájíme na kolečka, silná cca 2 cm. Plátky rolády vkusně upravíme na talíře, posypeme cukrem a omastíme rozehřátým máslem.

Příprava nádivky: Umletý mák dáme do rendlíku, přidáme cukr a mléko a uvaříme doměkka. Do uvařeného máku přidáme čerstvé máslo a koření, promícháme a necháme vychladnout.

 

Celková doba přípravy: 2 hodiny

4–6 porcí

 

Tento pokrm pochází z Jižních Čech, zejména z okolí Kardašovy Řečice, kde býval a leckde ještě je velice oblíbený. Nikdy nechyběl na svátečním stole, ale i dny obyčejné dovede povznést na sváteční. Proto stojí za zkoušku si paví oka připravit.

Navíc, mák je velice zdravý, i když leckde dost opomíjený. Musím však s radostí podotknout, že se v poslední době více propaguje a o jeho mimořádných vlastnostech hodně píše.