Paví oka
Suroviny:
500 g hrubé nebo polohrubé mouky
20 g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
3 lžíce moučkového cukru
250 ml mléka
2 vejce
sůl
Na náplň:
150 g mletého máku
2–3 lžíce cukru
cca 200 ml mléka
špetka mleté skořice
1–2 mleté hřebíčky
1 lžička másla
Na posypání a polití:
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo nebo olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na cca 4 díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále obdélníkové placky cca 20 x 30 cm a silné ½ cm. Pomažeme je makovou nádivkou, stočíme jako rolády a konce stiskneme. Necháme je ještě 10 minut kynout. Pak je vaříme v mírně osolené vodě cca 6 minut. Po uplynutí této doby je obrátíme a vaříme dalších 6 minut. Vařené rolády vyndáme na prkénko, propícháme je špejlí a poté nakrájíme na kolečka, silná cca 2 cm. Plátky rolády vkusně upravíme na talíře, posypeme cukrem a omastíme rozehřátým máslem.
Příprava nádivky: Umletý mák dáme do rendlíku, přidáme cukr a mléko a uvaříme doměkka. Do uvařeného máku přidáme čerstvé máslo a koření, promícháme a necháme vychladnout.
Celková doba přípravy: 2 hodiny
4–6 porcí
Tento pokrm pochází z Jižních Čech, zejména z okolí Kardašovy Řečice, kde býval a leckde ještě je velice oblíbený. Nikdy nechyběl na svátečním stole, ale i dny obyčejné dovede povznést na sváteční. Proto stojí za zkoušku si paví oka připravit.
Navíc, mák je velice zdravý, i když leckde dost opomíjený. Musím však s radostí podotknout, že se v poslední době více propaguje a o jeho mimořádných vlastnostech hodně píše.