Paprikové lodičky plněné celerovým salátem

10.09.2015 07:48

 

Suroviny:

4 větší papriky

250 g celeru

2 šťavnatá jablka

100 g šunky

1 citrón

30 g mandlových lupínků

100 g majonézy nebo zakysané smetany

petrželka

sůl

 

Postup:

Papriky podélně rozpůlíme, zbavme zrníček, omyjeme a osušíme. Očištěný, oloupaný a omytý celer spolu s oloupanými jablky najemno nastrouháme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme mandlové lupínky a na jemné nudličky nebo kostičky nakrájenou šunku. Nakonec vmícháme majonézu nebo zakysanou smetanu. Touto směsí naplníme půlky paprik. Podáváme vychlazené, ozdobené petrželkou.

 

Vhodnou přílohou je chléb nebo celozrnné pečivo.

 

Celková doba přípravy cca 30 minut

2 – 4 porce

 

Celer, zejména jeho listy, působí močopudně, protizánětlivě, je vhodný pro diabetiky a revmatiky, uklidňuje, podporuje a urychluje trávení, proto se doporučuje při obezitě.

Obsahuje jednak bílkoviny, silice a vitaminy, ale také minerální látky, především hořčík, vápník, fosfor, draslík a sodík.

Celer bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji.