Pajšl čili kořínek na smetaně

24.03.2023 09:21

Suroviny:

1 vepřový kořínek (plíce, srdce, jazyk)

kousek jater nebo jen

2 srdce a 2 jazyky

1 cibule

200 g kořenové zeleniny

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

2 bobkové listy

ocet, sůl

60 g másla

50 g hladké mouky

350 ml sladké nebo kysané smetany

 

 

Postup:

Omytý kořínek bez jícnu omyjeme, dokonale očistíme a uvaříme spolu s játry, kořením a zeleninou doměkka. Zeleninu a maso, dokonale zbavené žilek a všech tvrdších částí, nakrájíme a vývar procedíme. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku a za stálého míchání k ní přiléváme studený vývar. Chvíli prošleháváme a necháme dostatečně provařit, nejméně 15 minut. Do vzniklé omáčky vložíme nakrájené maso a zeleninu, zalijeme smetanou a podle chuti okyselíme, osolíme a krátce povaříme.

Poznámka: Omáčku můžeme zahustit je závarkem ze smetany a hladké mouky. Ostatní postup je stejný.

Obměna: Do hotové omáčky můžeme nakrájet 1 – 2 kyselé okurky.

 

Příloha: rozpeky, kynutý knedlík

 

Celková doba přípravy: 2 ½ hodiny

6–8 porcí

 

Staročeská klasika, která poslední dobou zažívá znovuuznání. S dobrým knedlíkem či rozpekem se stává stálicí  jídelníčku v mnoha rodinách.

Je to sice pracnější jídlo, jehož název není zrovn libozvučný, ale stojí za to si ho uvařit a s jeho přípravou pohrát.