Pajšl čili kořínek na smetaně
Suroviny:
1 vepřový kořínek (plíce, srdce, jazyk)
kousek jater nebo jen
2 srdce a 2 jazyky
1 cibule
200 g kořenové zeleniny
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
ocet, sůl
60 g másla
50 g hladké mouky
350 ml sladké nebo kysané smetany
Postup:
Omytý kořínek bez jícnu omyjeme, dokonale očistíme a uvaříme spolu s játry, kořením a zeleninou doměkka. Zeleninu a maso, dokonale zbavené žilek a všech tvrdších částí, nakrájíme a vývar procedíme. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku a za stálého míchání k ní přiléváme studený vývar. Chvíli prošleháváme a necháme dostatečně provařit, nejméně 15 minut. Do vzniklé omáčky vložíme nakrájené maso a zeleninu, zalijeme smetanou a podle chuti okyselíme, osolíme a krátce povaříme.
Poznámka: Omáčku můžeme zahustit je závarkem ze smetany a hladké mouky. Ostatní postup je stejný.
Obměna: Do hotové omáčky můžeme nakrájet 1 – 2 kyselé okurky.
Příloha: rozpeky, kynutý knedlík
Celková doba přípravy: 2 ½ hodiny
6–8 porcí
Staročeská klasika, která poslední dobou zažívá znovuuznání. S dobrým knedlíkem či rozpekem se stává stálicí jídelníčku v mnoha rodinách.
Je to sice pracnější jídlo, jehož název není zrovn libozvučný, ale stojí za to si ho uvařit a s jeho přípravou pohrát.