Ovocný vánoční chléb

29.11.2024 09:07

Suroviny:

Na náplň:

800 g sušeného ovoce (švestky, hrušky, jablka, meruňky, datle, fíky)

50 g lískových oříšků

50 g oloupaných mandlí

50 g rozinek

30 g krystalového cukru

50 g másla

šťáva z jednoho citrónu

trochu rumu

2 lžičky mletého koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, fenykl

Na těsto:

270 g polohrubé mouky

120 g hladké mouky

12 g droždí

1 vejce

250 ml vody

sůl

 

Postup:

Sušené ovoce nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme máslo a rozpustíme v něm cukr. Přidáme mandle a oříšky a opečeme je. Do mísy dáme nakrájené ovoce, rozinky, opečené mandle a oříšky, pokapeme rumem a citrónovou šťávou, zasypeme kořením a dobře promícháme.

Hladkou mouku zalijeme 1/8 l vlažné vody, přidáme droždí, promícháme a necháme zkynout. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zkynutý kvásek a cca 1/8 l teplé vody a sůl. Vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme připravenou ovocnou směs. Těsto rozdělíme na 2 -3 díly, z kterých utvoříme bochánky, přeneseme je na plech a necháme 30 minut odpočinout. Ovocný chléb pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150 - 170°C cca 50 minut. Během pečení potíráme bochánky vodou.

 

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

2 – 3 ks

 

Nepříliš známý vánoční recept, který stojí za zkoušku. Je zvláštní tím, že těsto neobsahuje žádný cukr, ale sladkost mu dodává sušené ovoe. Jde o velmi trvanlivé pečivo, ale také velmi syté. O tom, že je tento „chléb“ výborný, nemůže být pochyb.