Ovocný vánoční chléb
Suroviny:
Na náplň:
800 g sušeného ovoce (švestky, hrušky, jablka, meruňky, datle, fíky)
50 g lískových oříšků
50 g oloupaných mandlí
50 g rozinek
30 g krystalového cukru
50 g másla
šťáva z jednoho citrónu
trochu rumu
2 lžičky mletého koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, fenykl
Na těsto:
270 g polohrubé mouky
120 g hladké mouky
12 g droždí
1 vejce
250 ml vody
sůl
Postup:
Sušené ovoce nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme máslo a rozpustíme v něm cukr. Přidáme mandle a oříšky a opečeme je. Do mísy dáme nakrájené ovoce, rozinky, opečené mandle a oříšky, pokapeme rumem a citrónovou šťávou, zasypeme kořením a dobře promícháme.
Hladkou mouku zalijeme 1/8 l vlažné vody, přidáme droždí, promícháme a necháme zkynout. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zkynutý kvásek a cca 1/8 l teplé vody a sůl. Vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme připravenou ovocnou směs. Těsto rozdělíme na 2 -3 díly, z kterých utvoříme bochánky, přeneseme je na plech a necháme 30 minut odpočinout. Ovocný chléb pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150 - 170°C cca 50 minut. Během pečení potíráme bochánky vodou.
Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny
2 – 3 ks
Nepříliš známý vánoční recept, který stojí za zkoušku. Je zvláštní tím, že těsto neobsahuje žádný cukr, ale sladkost mu dodává sušené ovoe. Jde o velmi trvanlivé pečivo, ale také velmi syté. O tom, že je tento „chléb“ výborný, nemůže být pochyb.