Ovocný chléb s jablky

07.12.2018 14:26

Suroviny:

 

1kg jablek

200 g rozinek

200 g ořechů (lískových, vlašských nebo mandlí)

200 g sušeného ovoce (brusinky, fíky, datle, švestky, meruňky)

500 g hladké nebo polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

mletá skořice a rum podle chuti

 

Postup:

Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme rozinky, skořici a rum, zamícháme a necháme 3 hodiny odležet.

Sušené ovoce a ořechy necháme vcelku, jen ty největší kusy překrojíme a dobře nasucho promícháme. Přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a proleželá nastrouhaná jablka s rumem a skořicí. Dobře promícháme a z těsta utvoříme dva bochánky, které přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 1 hodinu při 180°C.

Vydrží dlouho vláčný.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny (bez doby potřebné k proležení jablek)

2 ks

 

Výborný chlebíček, který může být zpestřením svátečního stolu. Navíc jde o pochoutku velice zdravou, plnou jak vitaminů, tak především minerálních látek, které jsou uložené v ořechách a také v sušeném ovoci, hlavně ve švestkách. Pravda je, že je tento recept dost nákladný, ale Vánoce máme přeci jen jednou do roka.