Ovocný chléb s jablky
Suroviny:
1kg jablek
200 g rozinek
200 g ořechů (lískových, vlašských nebo mandlí)
200 g sušeného ovoce (brusinky, fíky, datle, švestky, meruňky)
500 g hladké nebo polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
mletá skořice a rum podle chuti
Postup:
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme rozinky, skořici a rum, zamícháme a necháme 3 hodiny odležet.
Sušené ovoce a ořechy necháme vcelku, jen ty největší kusy překrojíme a dobře nasucho promícháme. Přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a proleželá nastrouhaná jablka s rumem a skořicí. Dobře promícháme a z těsta utvoříme dva bochánky, které přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 1 hodinu při 180°C.
Vydrží dlouho vláčný.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny (bez doby potřebné k proležení jablek)
2 ks
Výborný chlebíček, který může být zpestřením svátečního stolu. Navíc jde o pochoutku velice zdravou, plnou jak vitaminů, tak především minerálních látek, které jsou uložené v ořechách a také v sušeném ovoci, hlavně ve švestkách. Pravda je, že je tento recept dost nákladný, ale Vánoce máme přeci jen jednou do roka.