Osvěžující kuřecí salát 15.7. 2022
Suroviny:
½ grilovaného nebo vařeného kuřete
1 velká nebo 2 menší broskve
100 g bílých hroznů bez pecek
½ menšího pórku
100 g husté zakysané smetany
3 polévkové lžíce bílého jogurtu
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžička cukru
šťáva z poloviny citrónu
mletý pepř, sůl
Postup:
Kuře vykostíme a odstraníme kůži. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené broskve, překrojené bobule hroznového vína a na tenká kolečka nakrájený očištěný a omytý pórek. V menší misce smícháme smetanu, bílý jogurt, mletý pepř, worcester a citrónovou šťávu. Tuto směs nalijeme na maso s ovocem, promícháme a podle chuti dosolíme. Salát necháme chvilku v chladničce proležet. Podáváme ozdobený listy hlávkového salátu a ovocem. Vhodnou přílohou je bílé pečivo.
Poznámka: broskve můžeme použít i kompotované a lze je nahradit i jiným ovocem, např. ananasem. Což je také vynikající kombinace.
Pro 2 – 4 osoby
Celková doba přípravy cca 30 minut
(v případě, že máme k dispozici kuře grilované)
Výborná, jemná chuť kuřete doplněná pikantní, ale neštiplavou chutí pórku a delikátním ovocem. To je pro letní dny velmi vhodná večeře. Může to však být i studený oběd, který v létě plně nahradí klasiku. Velmi dobře se v tomto salátu obejdeme bez majonézy, která by nám mohla v horkých dnech zkomplikovat zažívání.