Ořechový parfait
Suroviny:
3 žloutky
50 g moučkového cukru
60 g krystalového cukru
2 bílky
2 lžíce mletých ořechů
1 citrón
200 ml ušlehané šlehačky
Na ozdobení:
200 ml šlehačky
čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup:
Žloutky s moučkovým cukrem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého nakonec přidáme krystalový cukr a trochu citrónové šťávy. Šlehačku
také ušleháme. Utřené žloutky s cukrem, ušlehaný sníh a smetanu smícháme a přidáme mleté ořechy. Formu nebo misku vyložíme mikrotenovou folií, naplníme připravenou masou a dáme do mrazničky. Zmrzlý krém nakrájíme na porce nebo vykrájíme tvořítkem na zmrzlinu, ozdobíme kopečkem ušlehané smetany a ovocem.
Celková doba přípravy 30 minut (bez doby potřebné ke zmražení)
4 – 6 porcí
Francouzské slovo parfait v překladu znamená dokonalý či perfektní.
Parfait je sladký mražený krém, vytvořený obvykle z jedné základní suroviny.
Můžeme se však setkat také se slanými verzemi parfaitu, které se servírují pomocí zdobítek, a podávají se jednak jako příloha , ale i hlavní chod.