Ořechový parfait

17.09.2015 17:44

Suroviny:

3 žloutky

50 g moučkového cukru

60 g krystalového cukru

2 bílky

2 lžíce mletých ořechů

1 citrón

200 ml ušlehané šlehačky

Na ozdobení:

200 ml šlehačky

čerstvé nebo kompotované ovoce

 

Postup:

Žloutky s moučkovým cukrem utřeme do pěny.  Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého nakonec přidáme krystalový cukr a trochu citrónové šťávy.  Šlehačku

také ušleháme. Utřené žloutky s cukrem, ušlehaný sníh a smetanu smícháme a přidáme mleté ořechy. Formu nebo misku vyložíme mikrotenovou folií, naplníme připravenou masou a dáme do mrazničky. Zmrzlý krém nakrájíme na porce nebo vykrájíme tvořítkem na zmrzlinu, ozdobíme kopečkem ušlehané smetany a ovocem.

 

Celková doba přípravy 30 minut (bez doby potřebné ke zmražení)

4 – 6 porcí

 

Francouzské slovo parfait v překladu znamená dokonalý či perfektní.

Parfait je sladký mražený krém, vytvořený obvykle z jedné základní suroviny.

 

Můžeme se však setkat také se slanými verzemi parfaitu, které se servírují pomocí zdobítek, a podávají se jednak jako příloha , ale i hlavní chod.