Ořechové „vejfukáčky“

06.12.2019 19:52

Suroviny:

250 g mletých vlašských ořechů

250 g moučkového cukru

1 celé vejce

1 žloutek

Na polevu:

1 bílek

9 lžic moučkového cukru (někdy i více, podle velikosti bílku)

 

rozinky

 

Postup:

Z mletých ořechů, cukru, žloutku a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme na stéblo silnou placku, tedy asi na 3 mm Rádýlkem krájíme čtverečky nebo jiné tvary, potřeme je polevou, ozdobíme rozinkou a v mírně předehřáté troubě zvolna upečeme. Plech vyložíme pečicím papírem.

Příprava polevy: Bílek s cukrem utřeme do husté pěny.

 

Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů

 

Během pečení se cukroví „nafoukne“. Z toho je jasné, kde se vzal jeho název. „Vejfukáčky“ byly doménou paní řídící Soukupové. Velmi nerada svůj recept někomu dávala, potrpěla si na to, že byla široko daleko jedinou, kdo tohle pečivo uměl připravit, a tak se tento recept dědil z pokolení na pokolení. Recept mám od své prababičky, sousedky „paní řídící“. Ony dámy byly velmi dobré, či výborné kuchařky a recepty si navzájem měnily. Pokud si pamatuji, tak paní Soukupová velmi ráda pekla pracny podle mé prababičky.

Z uvedené fotografie je patrné, že těsto lze použít i jako náplň miniaturních šátečků. Použité těsto je jednoduchá, máslové. Poměr mouky a másla je 1:1, + 1 vejce, špetka soli a kapku vody.