Opilý františkán po třiceti letech

16.04.2021 09:04

Suroviny:

Na korpus:

150 g másla

150 g cukru

4 vejce

1 polévková lžíce kakaa

1 kávová lžička prášku do pečiva

120 g mletých ořechů

70 g hrubé mouky

Na náplň:

200 g mletých ořechů

4 polévkové lžíce moučkového cukru

1,5 dl rumu

Na krém:

250 g másla

170 g kondenzovaného slazeného mléka (cca ¾ plechovky)

3 polévkové lžíce kakaa

5 lžic tekuté smetany ke šlehání

 

rybízová marmeláda

250 g čokoládové polevy (200 g čokolády na vaření + 50 g ztuženého tuku)

 

Postup:

Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva, mleté ořechy a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 20 minut (podle druhu trouby). Upečený korpus necháme vychladnout. Studený potřeme rybízovou marmeládou a na ní natřeme ořechovou náplň. Na náplň naneseme krém, který rovnoměrně rozetřeme po celé ploše. Moučník necháme v ledničce ztuhnout. Nakonec ho polijeme čokoládovou polevou.

Příprava náplně: Mleté ořechy, cukr a rum smícháme dohromady.

Příprava krému: Změklé máslo našleháme s prosetým kakaem, postupně přidáváme slazené kondenzované mléko a nakonec vyšleháme s tekutou smetanou, čímž krém zjemníme a nadýcháme.

Příprava polevy: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

 

Zhruba před třiceti i více lety to byl velice populární moučník, žádná oslava se bez něj neobešla. Když se nepodával opilý františkán, jako by oslava nebyla. Po nějaké době se s jeho přípravou ochablo. Je to škoda, protože tyto řezy, tak se totiž opilý františkán podává, jsou nebesky dobré. Dnešní recept nese název Opilý františkán po třiceti letech proto, že jsem tento recept oprášila a zjednodušila jeho původní přípravu krému. Což ovšem není na škodu, možná naopak.

Komu by se zdálo, že je rumu v moučníku moc nebo by ho měly konzumovat i děti, doporučuji místo rumu použít rumovou trest, naředěnou vodou. Ale originál je originál….