Okurkový salát – tradiční slovinský recept
Suroviny:
500 g salátových okurek
1 PL škvarků
1 KL hladké mouky
1 KL mletého kmínu
3 - 5 lžic ovocného octa (vinný, jablečný, …)
trochu vody
4 stroužky česneku
2 vařené brambory
300 ml zakysané smetany
mletý pepř, sůl
Postup:
Okurky oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme chvíli stát. Škvarky smícháme s moukou, zalijeme octem a vodou, promícháme a přivedeme k varu. Směs zhoustne. Odstavíme s ohně a necháme vychladnout. Okurky vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme škvarkovou směs, rozmačkané vařené brambory, najemno nasekaný česnek, okořeníme mletým pepřem a mletým kmínem, podle chuti dosolíme. Dobře promícháme a na závěr přidáme hustou zakysanou smetanu a opět promícháme. Podáváme vychlazené s pečivem.
Celková doba přípravy cca 30 minut
2 – 4 porce
Když jsem poprvé četla tento recept, trochu jsem se zalekla, nějak mě škvarky vařené v octě, nešly s okurkou dohromady. Ale zkusila jsem tento salát připravit a to jsem se divila, jaká dobrota z toho ve finále vzešla. Když mám něco nového a neobvyklého, zavolám sousedku, kamarádku a ta dělá koštéra. Nevěřila tomu, jakou kombinaci pozřela a velmi ji salát chutnal. A protože mají velkou úrodu okurek, už ho několikrát připravovala pro rodinu, s úspěchem.
Kde a jak se tento salát jí by nám mohla povědět paní Greta……