Okatá sekaná

31.03.2016 23:04

Suroviny:

750 g mletého masa (vepřové nebo vepřové + hovězí)

1 cibule

1 syrové vejce

1 větší syrový brambor

1-2 stroužky česneku

5-6 vajec vařených natvrdo

150 g plátků anglické slaniny

trochu strouhanky a zahuštění

čerstvé bylinky (saturejka, dobromysl, majoránka, petrželka, …)

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, najemno nakrájenou cibuli, čerstvé, nasekané bylinky, vejce, nastrouhaný syrový brambor a vše dobře proděláme nebo s masovou hmotou několikrát udeříme o pracovní plochu, čímž se dobře spojí a při pečení nepraská. Polovinu této hmoty rozprostřeme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček nebo do vyšší, ale užší zapékací misky.  Podélně naskládáme jedno za druhým natvrdo uvařená vejce, které jsme předem obalili plátky slaniny. Přikryjeme druhou polovinou masové směsi a dobře přitiskneme, aby mezi vrstvami nezůstal žádný vzduch. Povrch potřeme rozehřátým máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 50 minut.

Jako příloha jsou vhodné brambory v různých úpravách, zeleninové saláty nebo pečivo, když podáváme sekanou studenou.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

 

4 porce

Co s nimi? To je doslova nerudovská otázka. Na mysli nemám slamník, ale vařená vajíčka, která zbyla po Velikonocích. Nemusíme je zkonzumovat okamžitě, dobře vařená vydrží bezpečně 10 dnů. Takže je můžeme zpracovávat postupně, aby se nám nepřejedla. Proto dávám několik typů, co s nimi. Jeden recept jsem už uvedla – okatou sekanou. Další využití je třeba jako doplněk koprové omáčky, čočky na kyselo nebo hrachové kaše. O vajíčkových salátech netřeba hovořit, ty se připravují po Velikonocích často. Vajíčka můžeme připravovat i plněná, kdy se rozříznou, žloutek se použije na pomazánku spolu s paštikou, nebo taveným sýrem, olejovkami a podobně. Pomazánkou se naplní půlky vajec. Někdy je můžeme přizdobit kaviárem, jindy šunkou či zeleninou. Plněná vejce jsou efektní a chutnou večeří a také jimi můžete oslnit přátele při velikonočních „doderkách“.  Tady se fantazii opravdu meze nekladou. Také lze připravit tzv. Pštrosí vejce, což je podobná masová směs, jakou jsme si dneska připravili na okatou sekanou, jen s tím rozdílem, že touto směsí obalíme oloupaná natvrdo vařená vejce a osmažíme je. Podáváme s oblohou. No a ještě se zmíním o jedné české klasice, kterou jsou španělské ptáčky. Tam do náplně vajíčka také patří.

Já však mám vařená vajíčka nejraději na čerstvém chlebu s máslem, nakrájená na plátky, lehce osolená a posypaná pažitkou.

Tak, mnoho úspěchů a dobrých nápadů při likvidaci pozůstatků Velikonoc, které se dají velmi dobře využít.