Ohnivák
Suroviny:
500 g drůbežího masa bez kosti
2 cibule
2 stroužky česneku
2 rajčata
1 pálivá paprika
200 g uzeného masa nebo klobásy
2 lžičky pepřového koření nebo drceného barevného pepře
2 lžíce rajčatového protlaku
hladká mouka na zahuštění
sůl
5 lžic kvalitního oleje
Postup:
Očištěné a osušené maso nakrájíme na menší kostky, papriku, rajčata a cibuli na drobné kousky, česnek na tenké plátky. Spolu s kořením a solí vše promícháme, pokapeme olejem a v chladu necháme alespoň 2 hodiny proležet. V kastrolu rozpálíme zbylý olej, a opečeme na něm naloženou směs. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu, rajčatový protlak, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Potom pokrm zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v malém množství studené vody a ještě asi 3 minuty povaříme.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Celková doba přípravy cca 30 minut + doba potřebná k proležení masa
4 – 5 porcí