Oblíbené kuře Mistra Buriana
Suroviny:
4 ks kuřecích prsíček
4 žloutky
3 lžíce oleje
30 g mandlových lupínků
1 velké nakyslé jablko
4 lžíce kečupu
1 lžíce másla
1 lžička mleté sladké papriky
sůl
4 porce vařených širokých nudlí nebo jiných těstovin
Postup:
Mandlové lupínky opražíme dorůžova. Kuřecí prsíčka otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme a osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a připravená prsíčka po obou stranách opečeme asi 3 minuty z každé strany. Pak je odložíme na teplé místo. Do šťávy po opékání masa vmícháme kečup a povaříme, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru. Oloupané jablko, zbavené jádřince, nakrájíme na 4 silná kolečka, která mírně poprášíme paprikou a v rozehřátém másle je po jedné straně osmahneme. Pak je obrátíme a doprostřed každého kolečka vložíme syrový žloutek a dopečeme. Na talíře rozdělíme vařené těstoviny, na ně položíme opečená prsíčka a přelijeme šťávou. Nahoru položíme kolečka jablek se žloutky a bohatě posypeme mandlemi.
Celková doba přípravy 20 minut
4 porce
Už jsme si před léty o tomto receptu povídali. Kuře s jablky a vejcem bylo jedno z oblíbených jídel Vlasty Buriana. On velmi rád jedl, ale jeho paní měla strach, aby se nespravoval, proto uzavřela s osobním kuchařem Burianových dohodu. Měl vařit tak, aby se Vlasta nespravoval, ale naopak, udržoval se v kondici. Ale hlavně nesměl poznat, že je jídlo téměř dietní. Krásně o tom píše ve svých vzpomínkách osobní kuchař Burianových, pan Jaromír Trejbal. Ať je tento recept inspirací našim posluchačům a přeji všem dobrou chuť a i trochu toho smíchu, co uměl Vlasta Burian rozdávat.