Nudlový dezert hraběnky Lažanské z Bukové
Suroviny:
200 g tenkých nudlí
500 g měkkého tvarohu
3 vejce
1 lžíce cukru
2 lžíce medu
3 – 5 lžic husté kysané smetany
50 g rozinek
25 g mandlí
30 g ořechů
100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)
30 g kandovaného ovoce
1 citrón
1 lžička mleté skořice
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy. Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut. Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Zřejmě díky nedávno na ČT odvysílanému pořadu Skryté skvosty, kterým provázel Jaroslav Plesl, se ozvalo poměrně dost posluchačů s přáním, zda bych neuvedla recept na nudlový dezert hraběnky Lažanské. Byla jsem totiž hostem tohoto pořadu na manětínském zámku a s panem Pleslem jsem hovořila o barokní kuchyni, včetně mnoha jídel této kuchyně. Obzvlášť všechny zaujal nudlový dezert, proto dnes uvádím jeho recept. Je to vlastně recept na přání.
V tomto dezertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů. Všechny použité suroviny vyniknou díky tomu, že tento moučník je pouze přirozeně sladký.