Nudle Enying (čti eňing)

21.10.2022 10:42

Suroviny:

400 g suchých širokých nudlí

250 g masa (vepřová plec, kuřecí, krůtí, králičí)

120 g šunky nebo libové slaniny

3 rajčata

¼ menšího celeru

1 větší mrkev

100 g sterilovaného hrášku

1 malá snítka rozmarýnky

1 cibule nebo 2 – 3 jarní cibulky

50 g másla

cca 3 l vývaru z kostí nebo z kostky bujónu

olej na opékání, sůl

 

Postup:

Rajčata přelijeme vařící vodou, poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli najemno, šunku a zeleninu na hranolky nebo na proužky. Do vývaru přidáme rozmarýn, přivedeme k varu a podle návodu v něm uvaříme nudle. Uvařené scedíme a propláchneme. Cibuli osmahneme na oleji a prudce v tomto základu opečeme maso. Kromě hrášku přidáme zeleninu, osolíme, podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru a dusíme doměkka. Když je maso měkké, smícháme směs s uvařenými nudlemi a hráškem. Hotový pokrm polijeme horkým máslem, které s chutí udělá divy. Podáváme horké.

Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu jsou saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

Celková doba přípravy cca 40 minut, 4 porce

 

Jistě si kladete otázku, kde se vzal název tohoto báječného jídla. Vysvětlení je jednoduché.  Takto připravují nudle v maďarském Enyingu, městě, které leží v blízkosti Balatonu. Když jsem před lety sbírala recepty do kuchařské knihy „S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána“, narazila jsem v Maďarsku na tento recept. Nepochází sice z doby Rakousko – Uherska, je poměrně mladší, proto ho v uvedené knize nenajdete. Ale recept je to velmi dobrý, rychlý a nenáročný, že si ho jistě oblíbíte.