Nudle Enying (čti eňing)
Suroviny:
400 g suchých širokých nudlí
250 g masa (vepřová plec, kuřecí, krůtí, králičí)
120 g šunky nebo libové slaniny
3 rajčata
¼ menšího celeru
1 větší mrkev
100 g sterilovaného hrášku
1 malá snítka rozmarýnky
1 cibule nebo 2 – 3 jarní cibulky
50 g másla
cca 3 l vývaru z kostí nebo z kostky bujónu
olej na opékání, sůl
Postup:
Rajčata přelijeme vařící vodou, poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli najemno, šunku a zeleninu na hranolky nebo na proužky. Do vývaru přidáme rozmarýn, přivedeme k varu a podle návodu v něm uvaříme nudle. Uvařené scedíme a propláchneme. Cibuli osmahneme na oleji a prudce v tomto základu opečeme maso. Kromě hrášku přidáme zeleninu, osolíme, podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru a dusíme doměkka. Když je maso měkké, smícháme směs s uvařenými nudlemi a hráškem. Hotový pokrm polijeme horkým máslem, které s chutí udělá divy. Podáváme horké.
Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu jsou saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.
Celková doba přípravy cca 40 minut, 4 porce
Jistě si kladete otázku, kde se vzal název tohoto báječného jídla. Vysvětlení je jednoduché. Takto připravují nudle v maďarském Enyingu, městě, které leží v blízkosti Balatonu. Když jsem před lety sbírala recepty do kuchařské knihy „S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána“, narazila jsem v Maďarsku na tento recept. Nepochází sice z doby Rakousko – Uherska, je poměrně mladší, proto ho v uvedené knize nenajdete. Ale recept je to velmi dobrý, rychlý a nenáročný, že si ho jistě oblíbíte.