Novoroční dort
Suroviny:
210 g cukru krupice
8 vajec
200 g strouhaných lískových oříšků (vlašských ořechů)
70 g strouhanky
trochu rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na ozdobení:
300 g višňového džemu nebo jiné pikantní marmelády
300 ml šlehačky
70 g hořké čokolády
Postup:
Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, dokud hmota nezesvětlá. Pak přidáme strouhané lískové oříšky a strouhanku zvlhčenou rumem. Lehce promícháme spolu s tuhým sněhem z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 45 minut. Mírně prochladlý korpus vyklopíme.
Studený rozřízneme a na spodní část nalijeme rozehřátý višňový džem nebo jinou marmeládu. Jakmile začne džem opět tuhnout, přiklopíme vrchní část korpusu a mírně ji přitiskneme. Povrch dortu potřeme ušlehanou šlehačkou, kterou nesladíme, pouze do ní zamícháme najemno nastrouhanou čokoládu. Zdobíme podle své fantazie.
Celková doba přípravy: cca 1 ½ hodiny
1ks
Rychlý a na práci nenáročný dort, který zvládneme do dnešního svátečního odpoledne připravit. Některé suroviny, potřebné k přípravě, nám dozajista zbyly po pečení vánočního cukroví. Nebudeme tedy potřebovat nic neobvyklého.
Tento dort nepotřebuje určitou dobu k rozležení, je výborný ihned po dokončení.
Krásný Nový rok a ať celým rokem 2021 proplouváme bez nehod a snadněji než rokem loňským. To nám všem přeje Mirka Kuntzmannová.