Norimberské perníčky

02.12.2009 21:39
a

Suroviny:

5 vajec
275 g hnědého cukru
250 g mletých mandlí
250 g mletých lískových nebo vlašských ořechů
25 g kandované pomerančové kůry
25 g kandované citrónové kůry
1 vrchovatá lžička mleté skořice
1 vrchovatá lžička perníkového koření ( nikoliv prášek do perníku)
na špičku nože jedlé sody
papírové oplatky
citrónovou nebo cukrovou polevu

Postup:

Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, minimálně 10 minut. Pak vmícháme mleté oříšky, mandle, perníkové koření, mletou skořici, najemno nakrájenou nebo umletou citrónovou a pomerančovou kůru a sodu. Těsto necháme přes noc v chladu (nikoliv v chladničce!) odpočinout.
Odleželé těsto vršíme na oplatky, které přendáme na plech vyložený papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 - 180 °C. Jakmile začnou okraje hnědnout, jsou perníčky hotové. Vychladlé můžeme potřít citrónovou nebo cukrovou polevou.
Doba potřebná k rozležení je asi 2 týdny.