Nastavovaný guláš

12.03.2015 10:14

Suroviny:

600 g hovězího masa – nejlépe kližka

300 g cibule

3 stroužky česneku

1 lžíce sladké mleté papriky

1 lžička mleté pálivé papriky

1 lžíce sádla

1 lžíce oleje

1 lžička cukru

1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce

200 g mražených hub nebo

100 g čerstvých žampiónů

mletý pepř

kmín

sůl

vývar na podlití

4- 6 lžic strouhaného tvrdého chleba

 

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo a česnek na plátky.  V kastrolu rozpálíme sádlo s olejem, přidáme cukr a cibuli, kterou osmažíme do světle žlutého zabarvení. Pak přidáme maso, sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř, sůl, vše zamícháme, mírně podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka. Podle potřeby mícháme a podléváme. Když je maso téměř měkké, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Šťávu necháme trochu vysmahnout, přidáme fazole i s omáčkou, zasypeme strouhaným tvrdým chlebem, promícháme, přilijeme potřebné množství vývaru a ještě 5 minut povaříme. Potom vypneme tepel. zdroj a pod poklicí necháme ještě chvilku „dojít“. Před podáváním můžeme přizdobit kolečky cibule, chilli papričkou, čerstvou zeleninou apod.

 

Příloha: vařené brambory, vařená rýže, chléb

 

Celková doba přípravy: 2 – 2 ½  hodiny

6 – 8 porcí