Nastavovaný guláš
Suroviny:
600 g hovězího masa – nejlépe kližka
300 g cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
1 lžička mleté pálivé papriky
1 lžíce sádla
1 lžíce oleje
1 lžička cukru
1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce
200 g mražených hub nebo
100 g čerstvých žampiónů
mletý pepř
kmín
sůl
vývar na podlití
4- 6 lžic strouhaného tvrdého chleba
Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme sádlo s olejem, přidáme cukr a cibuli, kterou osmažíme do světle žlutého zabarvení. Pak přidáme maso, sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř, sůl, vše zamícháme, mírně podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka. Podle potřeby mícháme a podléváme. Když je maso téměř měkké, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Šťávu necháme trochu vysmahnout, přidáme fazole i s omáčkou, zasypeme strouhaným tvrdým chlebem, promícháme, přilijeme potřebné množství vývaru a ještě 5 minut povaříme. Potom vypneme tepel. zdroj a pod poklicí necháme ještě chvilku „dojít“. Před podáváním můžeme přizdobit kolečky cibule, chilli papričkou, čerstvou zeleninou apod.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže, chléb
Celková doba přípravy: 2 – 2 ½ hodiny
6 – 8 porcí