Nákyp se špenátem a sýrem

15.11.2019 20:40

Suroviny:

500 g nakrájeného mraženého listového špenátu

1 cibule

1 lžíce oleje

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

2 stroužky česneku

několik lžic mléka nebo smetany

strouhanka na zahuštění

3 vejce

150 g tvrdého sýra

100 g šunky

150 g sterilovaných žampiónů

sůl, mletý pepř

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

 

Postup:

V kastrole na rozpuštěném másle a oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Zasypeme ji hladkou moukou a připravíme cibulovou jíšku. Když zezlátne, přidáme nerozmražený špenát, promícháme a podlijeme malým množstvím mléka. Velmi krátce podusíme, lépe řečeno, jen špenát necháme rozmrazit. Do prochladlého vmícháme 2/3 nahrubo nastrouhaného sýry, okapané, na plátky nakrájené žampióny, žloutky, osolíme, opepříme a ochutíme najemno nakrájeným česnekem. Promícháme a podle potřeby zahustíme prosetou strouhankou. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Připravenou směs rozestřeme do zapékací misky, předem vymazané máslem a vysypané strouhankou. Povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem. V předehřáté troubě pečeme při 160°C cca 30 minut. Mírně prochladlý nákyp nakrájíme na porce a před podáváním každou porci posypeme na jemné nudličky nakrájenou šunkou.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách.

 

Poznámka: špenát můžeme použít i čerstvý, jen ho před úpravou blanšírujeme. (povaříme ve slané vodě cca 3 minut a následně rychle ochladíme, ostatní postup je stejný)

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

 

Velmi dobrý, zdravý a celkem rychlý oběd. S doplňkem čerstvé zeleniny a s vynecháním šunky je vhodný i pro vegetariány. A pak že je špenát dobrý jen pro Pepka námořníka