Nakládaný květák
Suroviny:
pevný bílý hustý květák
mrkev
cibule
červená paprika (kapie)
Na nálev:
2 l vody
½ l 8% octa
250 g cukru
50 g soli
5 bobkových listů
20 kuliček nového koření
30 kuliček pepře
10 hřebíčků
2 lžičky hořčičného semínka
Postup:
Svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Nálev necháme prochladnout. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, očištěnou papriku na proužky. Květák zbavíme listů, očistíme a na chvíli namočíme do studené vody. Potom jej rozdělíme na růžičky a v páře vaříme krátce, asi 2 minuty. Prochladlé růžičky květáku naskládáme do sklenic, a prokládáme je připravenou mrkví, cibulí a paprikou. Zalijeme vlažným nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilizujeme 20–25 minut při 85 °C.
Poznámka: Místo toho, abychom vařili květák v páře, můžeme jej blanšírovat, tzn., že ho jen krátce povaříme ve slané vodě a potom ihned zchladíme ve vodě studené. Pak necháme okapat a další postup je stejný, jak jsme uvedli.
Nejenom květák, ale i jinou oblíbenou zeleninu můžeme připravit tímto způsobem a v zimě se nám bude hodit. Zeleninu můžeme libovolně kombinovat, jen musíme dávat pozor na to, aby různé druhy zeleniny byly nakrájené
na stejné kousky. Tím dosáhneme toho, že bude všechna zelenina křupavá