Mrkvový dort

08.02.2019 21:04

Suroviny:

Na korpus:

6 vajec

200 g moučkového cukru

200 g mrkve

150 g mandlí

100 g sladké strouhanky (ze sušenek nebo dětských piškotů)

5 lžic rumu

1 citrón

pikantní marmeláda na potření

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na polevu:

300 g moučkového cukru

cca 5 lžic rumu

 

Postup:

Do pěny utřeme žloutky, cukr, citrónovou šťávu i kůru, nastrouhanou najemno. Mrkev očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Spolu s rumem, mletými mandlemi, sladkou strouhankou a tuhým sněhem z bílků ji vmícháme do utřené hmoty. Těstem naplníme tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Upečený dort vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Poté ho příčně rozkrojíme a namažeme pikantní marmeládou. Povrch dortu polijeme rumovou polevou.

Příprava polevy: Do skleněné nebo porcelánové mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme rum a třeme tak dlouho, dokud poleva nezbělá. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě rum.

 

doba přípravy: cca 2 hodiny

1ks

 

Dříve velice oblíbený dort. Mrkev se používala i do jiných druhů pečiva a v žádném případě to nebylo ke škodě. Naopak! Pečivo s přídavkem mrkve je vláčné a šťavnaté.

Jak je na přiložené fotografii tohoto dortu patrné, lze povrch dortu přizdobit vymodelovanými malými mrkvičkami z marcipánové hmoty. V tomto případě se fantazii meze nekladou a dort můžeme dozdobit libovolně.