Mrkvový dort
Suroviny:
Na korpus:
6 vajec
200 g moučkového cukru
200 g mrkve
150 g mandlí
100 g sladké strouhanky (ze sušenek nebo dětských piškotů)
5 lžic rumu
1 citrón
pikantní marmeláda na potření
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na polevu:
300 g moučkového cukru
cca 5 lžic rumu
Postup:
Do pěny utřeme žloutky, cukr, citrónovou šťávu i kůru, nastrouhanou najemno. Mrkev očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Spolu s rumem, mletými mandlemi, sladkou strouhankou a tuhým sněhem z bílků ji vmícháme do utřené hmoty. Těstem naplníme tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Upečený dort vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Poté ho příčně rozkrojíme a namažeme pikantní marmeládou. Povrch dortu polijeme rumovou polevou.
Příprava polevy: Do skleněné nebo porcelánové mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme rum a třeme tak dlouho, dokud poleva nezbělá. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě rum.
doba přípravy: cca 2 hodiny
1ks
Dříve velice oblíbený dort. Mrkev se používala i do jiných druhů pečiva a v žádném případě to nebylo ke škodě. Naopak! Pečivo s přídavkem mrkve je vláčné a šťavnaté.
Jak je na přiložené fotografii tohoto dortu patrné, lze povrch dortu přizdobit vymodelovanými malými mrkvičkami z marcipánové hmoty. V tomto případě se fantazii meze nekladou a dort můžeme dozdobit libovolně.