Mleté válečky
Suroviny:
400 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové)
1 rohlík nebo houska
1 vejce
100 g slaniny
1 PL mleté papriky
1 cibule
cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
150 ml smetany (sladká nebo zakysaná)
sůl, mletý pepř
masový vývar
olej na smažení
Postup:
Rohlík či housku nakrájíme a zvlhčíme ho vodou. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme k němu vejce, a rozmělněný zvlhčené pečivo. Směs dobře promícháme, dokonale propracujeme.
Z připravené hmoty utvoříme placičky, na ně poklademe na nudličky nakrájenou slaninu, zatočíme a dobře uzavřeme. Připravené válečky ze všech stran opečeme na oleji. Pak do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, natrouhanou očištěnou zeleninu, zasypeme mletou paprikou, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké válečky vyjmeme a uložíme na teplém místě. Měkkou zeleninu rozmixujeme, na zjemnění promícháme se smetanou a podle požadované hustoty naředíme vývarem. Do omáčky vrátíme podušené válečky a chvíli provaříme.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, dušená rýže, těstoviny nebo vařená pohanka.
Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy cca 45 minut
4 – 6 porcí
V dnešním receptu se skrývá velmi dobrý, rychlý a poměrně levný oběd či večeře.
Z mletého masa nemusíme dělat jen karbanátky či sekanou, ale velmi dobré jsou tyto dušené válečky. Někomu se budou lépe než válečky dělat ze směsi mletého masa placičky. Záleží na každém z nás, co mu bude vyhovovat lépe. Pro ještě lepší chuť lze do do omáčky přidat malého frťánka destilátu.
Kdo má zeleninu raději jen propasírovanou, tak ji nebude mixovat, ale právě jen pasírovat.
Kdo by měl větší chuť na válečky bez omáčky, pak je jenom dobře osmaží. V tom případě bude vhodnou přílohou třeba i bramborový salát.
Zkrátka a dobře jde o velmi variabilní a chutný recept.