Mleté maso na grilu (nebo v troubě či na sporáku)
Suroviny:
600 g mletého vepřového masa
oblíbená kořenící směs (např. staročeské koření, koření na mletá masa, …)
100 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
2 velká vyzrálá rajčata
2 papriky (z toho jedna pálivá)
1 cibule
kvalitní kečup
trochu vegety
mletý pepř
sůl
olej na potření alobalu
alobal
Postup:
Slaninu nebo bůček nakrájíme na drobné kostičky, zeleninu na jemné plátky. Mleté maso dobře promícháme se solí a mletým pepřem. Přidáme polovinu nakrájené slaniny a opět promícháme. Podle potřeby přidáme několik lžic studené vody. Směs rozdělíme na 4 stejné porce a vytvoříme z každé placičku. Připravíme si čtyři kusy alobalu, je lepší použít dvojitý, aby nevytekla šťáva, která je v tomto pokrmu vynikající.
Alobal potřeme olejem, do středu položíme placičku z mletého masa, na ni rovnoměrně rozestřeme připravenou zeleninu: rajčata, papriku, česnek a cibuli. Celý povrch posypeme zbylou nakrájenou slaninou a vegetou. Té stačí opravdu málo, jen na zvýraznění chuti. Nakonec pokapeme kečupem. Balíčky dobře uzavřeme, dáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme
cca 35- 40 minut při cca 160 °C. Další možnost je ta, že balíčky dáme na pánev a na středním stupni tepelného zdroje pod poklicí pečeme cca 30 minut. Pozor při otevírání balíčku, pára je velmi agresivní!
Vhodná příloha: vařené, pečené nebo šťouchané brambory, pečivo, nezapomínejme na zeleninové saláty
4 porce
celková doba přípravy cca 1 hodina
Je čas dovolených, vybíráme si jídla, jejichž příprava bývá mnohem jednodušší a velmi často při jejich realizaci používáme gril. Tento recept je na gril právě jako dělaný. Kdo nemám možnost grilování, uvádím přípravu v troubě nebo na sporáku.