Miminka a ořechové polštářky

15.12.2023 09:44

Miminka

(máslové šátečky)

 

Suroviny:

250 g másla

250 g hladké mouky

1 vejce

2 lžíce studené vody

špetka soli

Na nádivku:

200 g mletých jader vlašských ořechů

200 g cukru

2 vejce

 

Postup:

Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme ho v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme na tloušťku cca 3 mm a nakrájíme na čtverečky cca 3 x 3 cm. Do středu dáme trochu nádivky a dva protilehlé růžky k sobě přitiskneme do tvaru šátečků. Pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě při 160°C.

Po důkladném vychladnutí uložíme pečivo na suché chladné místo. Před podáváním můžeme pocukrovat.

 

Doba potřebná ke změknutí: 5 dnů

 

Toto pečivo připomíná novorozence v zavinovačkách, proto mu něžně říkáme miminka.

Recept na ně pravděpodobně pochází z 30. let minulého století z okolí Kalikova mlýna v Plzni.

 

Ořechové polštářky

Suroviny:

250 g mletých vlašských ořechů

250 g moučkového cukru

1 celé vejce

1 žloutek

Na polevu:

1 bílek

9 lžic moučkového cukru

rozinky

 

Postup:

Z mletých ořechů, cukru, žloutku a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme na stéblo silnou placku, tedy asi na 3 mm Rádýlkem krájíme čtverečky nebo jiné tvary, potřeme je polevou, ozdobíme rozinkou a v mírně předehřáté troubě zvolna upečeme. Plech vyložíme pečicím papírem.

Příprava polevy: Bílek s cukrem utřeme do husté pěny.

 

Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů

Během pečení se cukroví nafoukne a je jako nadýchaný polštářek. Z toho je jasné, kde se vzal jeho název. Toto pečivo se u nás dědí z generace na generaci a věřte, že si bez něho nedovedeme Vánoce představit. Nesmí chybět mezi vánočním pečivem.