Miminka a ořechové polštářky
Miminka
(máslové šátečky)
Suroviny:
250 g másla
250 g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce studené vody
špetka soli
Na nádivku:
200 g mletých jader vlašských ořechů
200 g cukru
2 vejce
Postup:
Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme ho v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme na tloušťku cca 3 mm a nakrájíme na čtverečky cca 3 x 3 cm. Do středu dáme trochu nádivky a dva protilehlé růžky k sobě přitiskneme do tvaru šátečků. Pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě při 160°C.
Po důkladném vychladnutí uložíme pečivo na suché chladné místo. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Doba potřebná ke změknutí: 5 dnů
Toto pečivo připomíná novorozence v zavinovačkách, proto mu něžně říkáme miminka.
Recept na ně pravděpodobně pochází z 30. let minulého století z okolí Kalikova mlýna v Plzni.
Ořechové polštářky
Suroviny:
250 g mletých vlašských ořechů
250 g moučkového cukru
1 celé vejce
1 žloutek
Na polevu:
1 bílek
9 lžic moučkového cukru
rozinky
Postup:
Z mletých ořechů, cukru, žloutku a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme na stéblo silnou placku, tedy asi na 3 mm Rádýlkem krájíme čtverečky nebo jiné tvary, potřeme je polevou, ozdobíme rozinkou a v mírně předehřáté troubě zvolna upečeme. Plech vyložíme pečicím papírem.
Příprava polevy: Bílek s cukrem utřeme do husté pěny.
Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů
Během pečení se cukroví nafoukne a je jako nadýchaný polštářek. Z toho je jasné, kde se vzal jeho název. Toto pečivo se u nás dědí z generace na generaci a věřte, že si bez něho nedovedeme Vánoce představit. Nesmí chybět mezi vánočním pečivem.