Miletínské modlitbičky
Suroviny:
200 g žitné hladké mouky
200 g pšeničné hladké mouky
200 g medu
100 g cukru
100 g polohrubé pšeničné mouky
50 g mletých mandlí
50 g sádla
2 žloutky
10 g amonia nebo jedlé sody
2 lžíce rumu
4 lžíce vody
2 lžíce perníkového koření
1 vejce na potření
loupané mandle na ozdobu
Na náplň:
100 g pikantní marmelády
2–3 lžíce medu
70 g dětských piškotů
50 g mletých ořechů
30 g rozinek
50 g kandované pomerančové kůry
perníkové drobky
1 lžička mleté skořice
rum
voda
Postup:
Hladkou žitnou, hladkou pšeničnou mouku a amonium nebo jedlou sodu nasypeme do mísy. Tekutý med smícháme s rozehřátým sádlem, cukrem, žloutky a mletým kořením. Tuto směs spolu s vodou a rumem nalijeme do mísy s moukou, přidáme cukr a mleté mandle. Polohrubou mouku přisypáváme postupně, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto, které dobře prohněteme a necháme několik hodin odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníčky o rozměru cca 7 x 5 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý druhý obdélník ozdobíme oloupanou mandlí. Druhý den slepujeme k sobě nádivkou tak, že zdobený obdélníček je navrchu.
Příprava nádivky: Piškoty rozválíme, pokropíme rumem, přimícháme tekutý med, skořici, marmeládu a zahřejeme, aby se směs dobře spojila. Nakonec přidáme mleté ořechy, najemno nakrájené rozinky a pomerančovou kůru. Dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji perníkovými drobky. V opačném případě ji naředíme vodou.
Celková doba přípravy: cca 3 hodiny + doba potřebná k rozležení těsta
Cca 40 ks
Autorem této perníkové laskominy byl perníkář Josef Erben. Inspirací pro vznik této lahůdky byly kapesní modlitební knížky, které nosili věřící u sebe. Modlitbičky si rychle získaly popularitu, o čemž svědčí fakt, že jim byla udělena řada ocenění. Autor této cukrovinky pocházel z rodiny, jejímž členem byl i známý básník K. J. Erben. Od roku 1913 jsou modlitbičky chráněny slovně ochrannou známkou, z čehož vyplývá, že nemůžeme počítat s tím, že máme recept z dílny slavného perníkáře, ale velmi podobný. Těsto na tuto pochoutku je senzační, můžeme ho použít i na drobnější tvary, vhodné jako vánoční pečivo.