Miletínské modlitbičky

09.12.2022 09:04

Suroviny:

200 g žitné hladké mouky

200 g pšeničné hladké mouky

200 g medu

100 g cukru

100 g polohrubé pšeničné mouky

50 g mletých mandlí

50 g sádla

2 žloutky

10 g amonia nebo jedlé sody

2 lžíce rumu

4 lžíce vody

2 lžíce perníkového koření

1 vejce na potření

loupané mandle na ozdobu

Na náplň:

100 g pikantní marmelády

2–3 lžíce medu

70 g dětských piškotů

50 g mletých ořechů

30 g rozinek

50 g kandované pomerančové kůry

perníkové drobky

1 lžička mleté skořice

rum

voda

 

Postup:

Hladkou žitnou, hladkou pšeničnou mouku a amonium nebo jedlou sodu nasypeme do mísy. Tekutý med smícháme s rozehřátým sádlem, cukrem, žloutky a mletým kořením. Tuto směs spolu s vodou a rumem nalijeme do mísy s moukou, přidáme cukr a mleté mandle. Polohrubou mouku přisypáváme postupně, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto, které dobře prohněteme a necháme několik hodin odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníčky o rozměru cca 7 x 5 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý druhý obdélník ozdobíme oloupanou mandlí. Druhý den slepujeme k sobě nádivkou tak, že zdobený obdélníček je navrchu.

Příprava nádivky: Piškoty rozválíme, pokropíme rumem, přimícháme tekutý med, skořici, marmeládu a zahřejeme, aby se směs dobře spojila. Nakonec přidáme mleté ořechy, najemno nakrájené rozinky a pomerančovou kůru. Dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji perníkovými drobky. V opačném případě ji naředíme vodou.

 

Celková doba přípravy: cca 3 hodiny + doba potřebná k rozležení těsta

Cca 40 ks

 

Autorem této perníkové laskominy byl perníkář Josef Erben. Inspirací pro vznik této lahůdky byly kapesní modlitební knížky, které nosili věřící u sebe. Modlitbičky si rychle získaly popularitu, o čemž svědčí fakt, že jim byla udělena řada ocenění. Autor této cukrovinky pocházel z rodiny, jejímž členem byl i známý básník K. J. Erben. Od roku 1913 jsou modlitbičky chráněny slovně ochrannou známkou, z čehož vyplývá, že nemůžeme počítat s tím, že máme recept z dílny slavného perníkáře, ale velmi podobný. Těsto na tuto pochoutku je senzační, můžeme ho použít i na drobnější tvary, vhodné jako vánoční pečivo.