Míchaná zmrzlina (broskve a čokoláda)
Suroviny:
4 žloutky
200 ml mléka
100 g krystalového cukru
500 ml šlehačky
120 g kvalitní čokolády + 1 lžička másla
500 g vyzrálých měkkých broskví
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
Postup:
- Mléko svaříme s cukrem a necháme téměř vychladnout. Pak postupně do svařeného mléka vešleháme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne a získá hustotu vařeného pudingu. Za občasného prošlehávání necháme úplně vychladnout.
- Mezi tím oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme cukr a nakrájené broskve, které necháme změknout. Cukr v másle mírně zkaramelizuje a s broskvemi je to skvělá a lahodná kombinace. Necháme vystydnout.
- 1 lžičku másla rozehřejeme společně s čokoládou ve vodní lázni a opět necháme vystydnout.
Jakmile je uvařená základní směs studená, lehce do ní vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku. Pak ji rozdělíme na dva stejné díly. Do jednoho vmícháme studené podušené broskve, do druhé studenou rozehřátou čokoládu. Obě směsi odděleně dobře promícháme a střídavě je vlijeme do misky nebo do tvořítek a necháme v mrazničce zmrznout.
celková doba přípravy bez doby potřebné ke ztuhnutí cca 30 minut
cca 1 litr kvalitní zmrzliny
Je léto a k němu patří zmrzlina. Vloni jsem v naší relaci uvedla recept na kávovou zmrzlinu s ořechy. Poměrně dost posluchačů mě nyní kontaktovalo s tím, zda bych mohla přidat zase nějaký zmrzlinový recept. Dnes jde o variantu starého receptu, jehož příprava je snadná. Nepotřebujeme k tomu žádné zmrzlinové strojky, stačí jen chvilka v kuchyni. Já všem přeji dobrou chuť a příjemné osvěžení v krásném létě, s dobrou a kvalitní zmrzlinou, která si nezadá s těmi nejdražšími na trhu, byť nás nepřijde ani na polovinu její ceny.