Meruňkový koláč s ořechovou drobenkou
Suroviny:
Na těsto
200 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
100 g másla
1 - 2 žloutky
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
máslo na vymazání koláčové formy
Na náplň:
250 g měkkého tvarohu
2 plné PL moučkového cukru
sníh ze zbylých bílků z těsta
nastrouhaná citonová kůra, vanilkový cukr
meruňky
Na drobenku:
80 g polohrubé mouky
50 g mletých vlašských ořechů
50 – 70 g změklého másla
Postup:
Smícháním a prohnětením všech surovin na těsto připravíme základ koláče. Hotové těsto necháme v chladu chvíli odpočinout. Mezi tím rozmícháme tvaroh s moučkovým i vanilkovým cukrem, ochutíme citronovou kůrou a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Meruňky otřeme vlhkou utěrkou, překrojíme je na půlky a vypeckujeme. Z mouky, cukru a mletých ořechů připravíme drobenku. Koláčovou formu silně vymažeme máslem, rovnoměrně do ní rozestřeme těsto, které vymačkáme až do okraje formy. Na těsto namažme připravený tvaroh, na něj úhledně naskládáme půlky meruněk a celý povrch bohatě posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C cca 30 – 40 minut. (Podle druhu trouby).
Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
Už je to tady, začíná sladká doba dovolených a prázdnin. Doba plná ovoce, zavařování a pečení dobrot s právě s dozrávajícím ovocem. Velmi oblíbené jsou pro tento účel, zejména pro svoji určitou pikantnost, meruňky. Dnešní recept je ozvláštněn drobenkou s vlašskými ořechy. Určitě tento koláč stojí za to ho vyzkoušet.