Meruňkový koláč s ořechovou drobenkou

30.06.2023 10:34

 

Suroviny:

Na těsto

200 g hladké mouky

70 g moučkového cukru

100 g másla

1 - 2 žloutky

½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

máslo na vymazání koláčové formy

Na náplň:

250 g měkkého tvarohu

2 plné PL moučkového cukru

sníh ze zbylých bílků z těsta

nastrouhaná citonová kůra, vanilkový cukr

meruňky

Na drobenku:

80 g polohrubé mouky

50 g mletých vlašských ořechů

50 – 70 g změklého másla

 

Postup:

Smícháním a prohnětením všech surovin na těsto připravíme základ koláče. Hotové těsto necháme v chladu chvíli odpočinout. Mezi tím rozmícháme tvaroh s moučkovým i vanilkovým cukrem, ochutíme citronovou kůrou a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Meruňky otřeme vlhkou utěrkou, překrojíme je na půlky a vypeckujeme. Z mouky, cukru a mletých ořechů připravíme drobenku. Koláčovou formu silně vymažeme máslem, rovnoměrně do ní rozestřeme těsto, které vymačkáme až do okraje formy. Na těsto namažme připravený tvaroh, na něj úhledně naskládáme půlky meruněk a celý povrch bohatě posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C cca 30 – 40 minut. (Podle druhu trouby).

Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

 

Už je to tady, začíná sladká doba dovolených a prázdnin. Doba plná ovoce, zavařování a pečení dobrot s právě s dozrávajícím ovocem. Velmi oblíbené jsou pro tento účel, zejména pro svoji určitou pikantnost, meruňky. Dnešní recept je ozvláštněn drobenkou s vlašskými ořechy. Určitě tento koláč stojí za to ho vyzkoušet.