Merenda ze švestek, rozpeky

23.09.2022 08:47

Suroviny:

500 g vypeckovaných švestek

cca 250 ml sladké smetany

podle chuti cukr

skořice

1 hřebíček

 

Postup:

Švestky rozvaříme se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Na závěr odstraníme koření a zalijeme smetanou. Nejčastěji podáváme s rozpeky, vhodné je i bílé pečivo. Ale i samotná merenda bez přílohy je velkou pochoutkou.

 

Celková doba cca 30 minut

Pro 4 osoby

Rozpeky   (nejenom k merendě)                                                                                                 

 

300 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

1 vejce

300-350 ml mléka

1 lžička cukru

2 lžíce oleje

25 g droždí

sůl

70 g másla na potření

 

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.

Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme

na 8-10 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Přendáme je na pomaštěný plech, mírně je zploštíme a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.

Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem.

Rozpeky podáváme k dušené mrkvi, k čočce, smetanovým omáčkám apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

10 ks

 

Mnohokrát jsem ve svých receptech zmiňovala k různým pokrmům jako vhodnou přílohu rozpeky. Je pravda, že před mnoha lety jsem na ně recept v této relaci uváděla. Ale přesto mě chodí od vás žádosti, zda bych recept na rozpeky mohla zopakovat. Myslím, že je dnes vhodná příležitost, protože merenda, náš dnešní hlavní recept, si o rozpeky přímo žádá.

 

 

 

 

 Neumím si představit toto období, tzv. „dobu švestkovou“, bez merendy. Tato staročeská pochoutka je bezkonkurenční z pravých českých švestek. Za sezónu si ji dopřáváme několikrát a nikdy se nám nepřejí. Můžeme ji připravovat se smetanou, bez smetany nebo třeba i jen za studena s jogurtem. Vždycky je senzační, osvěžující a nezapomenutelná.