Merenda ze švestek, rozpeky
Suroviny:
500 g vypeckovaných švestek
cca 250 ml sladké smetany
podle chuti cukr
skořice
1 hřebíček
Postup:
Švestky rozvaříme se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Na závěr odstraníme koření a zalijeme smetanou. Nejčastěji podáváme s rozpeky, vhodné je i bílé pečivo. Ale i samotná merenda bez přílohy je velkou pochoutkou.
Celková doba cca 30 minut
Pro 4 osoby
Rozpeky (nejenom k merendě)
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
1 vejce
300-350 ml mléka
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme
na 8-10 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Přendáme je na pomaštěný plech, mírně je zploštíme a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem.
Rozpeky podáváme k dušené mrkvi, k čočce, smetanovým omáčkám apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
10 ks
Mnohokrát jsem ve svých receptech zmiňovala k různým pokrmům jako vhodnou přílohu rozpeky. Je pravda, že před mnoha lety jsem na ně recept v této relaci uváděla. Ale přesto mě chodí od vás žádosti, zda bych recept na rozpeky mohla zopakovat. Myslím, že je dnes vhodná příležitost, protože merenda, náš dnešní hlavní recept, si o rozpeky přímo žádá.
Neumím si představit toto období, tzv. „dobu švestkovou“, bez merendy. Tato staročeská pochoutka je bezkonkurenční z pravých českých švestek. Za sezónu si ji dopřáváme několikrát a nikdy se nám nepřejí. Můžeme ji připravovat se smetanou, bez smetany nebo třeba i jen za studena s jogurtem. Vždycky je senzační, osvěžující a nezapomenutelná.