Meduňkový sirup
Suroviny:
30 – 40 meduňkových stonků s listy
30 g kyseliny citronové
3 citrony s chemicky neošetřenou kůrou
2 l převařené vody
2 kg cukru krystal nebo krupice
Postup:
Omytou meduňku natrháme na menší kousky, zalijeme převařenou vychladlou vodou, přidáme kyselinu citronovou a dobře omyté citrony i s kůrou, nakrájené na plátky. Jestli jsou v citronech zrníčka, tak je odstraníme. Dobře promícháme a necháme v chladu 24 hodin louhovat. Do dostatečně velké nádoby tekutinu přecedíme buď přes husté síto nebo přes gázu či plátýnko a vymačkáme. Přidáme cukr a na mírném ohni zahříváme a mícháme. Jakmile se cukr rozpustí, není třeba míchat intenzivně. Sirup zahřejeme k bodu varu a stáhneme z ohně. Hotový sirup plníme do lahví či sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při 90°C cca 10 minut.
Cca 3 ½ l sirupu
Letos se mě urodila překrásná, zdravá meduňka lékařská, ze které dělám výborný čaj nebo ji přidávám do moučníků, či marmelád. Že jí je letos ale velké množství a ve velice dobré kvalitě, rozhodla jsem se, že ji využiju na výrobu sirupu. Ten je výborný nejen do vody s citronem a ledem jako osvěžující nápoj v horkých letních dnech, ale i jako přísada do čaje. Meduňka dokonale zklidní a je zárukou dobrého spánku. A hlavně, naprosto přesně budeme vědět, co tenhle sirup obsahuje a můžeme ho s klidným svědomím dát dětem, aniž bychom se báli nepřátelských „éček“.