Mastné vdolky
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 vejce
300–350 ml mléka
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
25 g droždí
sůl
70 g másla na potření
3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme mouku a přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky.
Celková doba přípravy 2hodiny
cca 20 ks
Mastné vdolky jsou báječnou pochoutkou především ke klasické culifindě, tedy meltě, ale jsou výborné i ke kávě nebo čaji. Mohou být i skvělým sladkým obědem a v neposlední řadě i vhodným masopustním pohoštěním, změnou před tradičními koblihami, božími milostmi nebo jinými smaženými pochutinami, typickými pro období masopustu. Recepty na koblihy i na jiné zmiňované pečivo jsme už v naší relaci několikrát uváděli, dnes tedy bude recept trochu jiný, přesto velmi dobrý. Myslím, že s ním potěšíme nejen masopustní průvod, ale také rodinu. Mastné vdolky jsou nejlepší ještě vlažné, ale i studené stojí za to je okusit.
Recept pochází z Bukové u Merklína.