Masový dort
Suroviny:
1 kg mletého libového vepřového masa
150 ml studeného mléka
5 vrchovatých lžic bramborového škrobu (Solamyl)
mletý pepř
sůl
Na náplň:
150 g anglické slaniny
5 vajec
150 g žampiónů
100 g strouhaného sýra
trochu oleje
mletý pepř
petrželka
sůl
Postup:
Mleté vepřové maso osolíme, opepříme a důkladně promícháme s bramborovým škrobem, rozmíchaným v mléce. V chladničce necháme několik hodin proležet. Ideální je nechat přes noc.
Připravíme si vhodnou nádobu, nejlépe kastrol nebo kulatou zapékací mísu. Lehce pomastíme dno i strany olejem. Asi ¾ množství připravené masové směsi rozestřeme na dno nádoby, ale také do stran, a to tak, aby vznikla jakási miska, kterou vyplníme náplní:
Nejprve na maso položíme plátky anglické slaniny, na ni poklademe plátky očištěných žampiónů, na ně vrstvu umíchaných vajec, zasypeme nastrouhaným sýrem a nakrájenou petrželkou. Poslední vrstvu náplně tvoří opět plátky anglické slaniny. Poté mokrýma rukama vytvoříme ze zbylé masové směsi placku, položíme ji na náplň a uzavřeme jí celý masový dort. Okraje přimáčkneme k sobě, aby náplň nevytekla. Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme zhruba 40 minut. Mírně vychladlý dort vyklopíme a podle své fantazie ozdobíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Podáváme teplý i studený, vždy chutná báječně.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, pečivo, zeleninové saláty
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny (bez doby potřebné k proležení masové směsi)
1 ks
Dneska si připravíme dort, ale jiný, než na jaké jsme zvyklí. Masový dort je tak trochu obměnou v české kuchyni oblíbené sekané. Říkám tak trochu, protože jde také o pokrm z mletého masa.
Když si trochu pohrajete a vtipně tento dort ozdobíte, tak si nejenom pochutnáte, ale na své si přijde i oko gurmána. Jde zase něco jiného, než co běžně připravujeme. Určitě s tímto dortem uspějete.